Štúdia na severný obchvat Prešova na R4 má byť hotová do konca marca

15.03.2015 Prešov

Bratislava 15. marca (TASR) - Štúdiu realizovateľnosti na úsek rýchlostnej cesty R4, ktorý má tvoriť severný obchvat mesta, by mala mať Národná diaľničná spoločnosť k dispozícii na pripomienkovanie do konca marca. Uviedol to minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD).

Účelom štúdie je podľa jeho slov zhodnotenie aktuálneho stavu jestvujúcej cestnej siete, určenie súčasných problémov a návrh ich riešení. "V štúdii bude preverená vhodnosť, optimálnosť a obhájiteľnosť súčasného navrhovaného riešenia," skonštatoval šéf rezortu dopravy.

Tento úsek rýchlocesty rieši prepojenie diaľnice D1 na rýchlostnú cestu R4 v úseku Kapušany - Svidník. Má zabezpečovať odklonenie tranzitnej dopravy smerom z východu na západ z centra mesta.

Celkovo má byť dlhý 14,7 kilometra (km). Predbežne sa odhaduje začiatok výstavby úseku v roku 2016 a dokončenie je naplánované na rok 2019. Na trase rýchlocesty sa má nachádzať 18 mostov a dva tunely. Jeden má niesť názov Okruhliak a dlhý má byť 1,9 km, druhý sa má volať Bikoš a jeho dĺžka bude 1,2 km.

Na severný obchvat Prešova sa v októbri 2014 vypracovala dokumentácia pre stavebné povolenie, pretože počas jej vypracovania nastali zmeny projektu oproti vydanému územnému rozhodnutiu. NDS tak následne zabezpečila aj prípravu dokumentácie pre zmenu územného rozhodnutia, ktorú prevzala vo februári tohto roku.

V súčasnosti sa podľa ministra pripravujú podklady pre podanie žiadosti na zmenu územného rozhodnutia tejto stavby. Po nadobudnutí právoplatnosti zmeny územného rozhodnutia, ktoré sa predpokladá najneskôr v júli 2015, bude diaľničná spoločnosť pokračovať v závislosti od dostupných finančných prostriedkov v príprave stavby. A to zabezpečovaním majetkoprávneho vysporiadania, ktoré je potrebné pre podanie žiadosti o stavebné povolenie.
 

Vyberte región